Dethleffs-Logo Terug naar dethleffs.be

De uitvinding van ´caravaning´

90 jaar Dethleffs

Hoe alles 90 jaar geleden begon en wat de uitvinding van caravaning en een heuse lovestory met elkaar te maken hebben, kunt u hier lezen door gewoon even verder te scrollen.

Een legendarisch huwelijksgeschenk

1931

Wekenlang is Arist Dethleffs vaak onderweg voor zaken. Hij is onderdirecteur van de fabriek van zijn vader waar zwepen en skistokken worden gemaakt. Hij raakt geïnspireerd door de ideeën van zijn verloofde Fridel Edelmann en samen broeden ze op een oplossing om toch vaker bij elkaar te kunnen zijn. “Zoiets als een zigeunerwagen waarin we samen kunnen rondrijden, dat zou toch echts iets voor ons zijn”, schrijft Fridel in haar dagboek. Als cadeau voor hun huwelijk voegt Arist in 1931 de daad bij het woord en bouwt de eerste ´Wohnauto´. Op Paasdinsdag 1932 vond de eerste reis plaats. Na deze proefrit zouden nog duizenden kilometers volgen. Met hun ‘Wohnauto’ vinden zij samen het kamperen uit! Een manier om vakantie en vrije tijd door te brengen, die ondertussen miljoenen fans heeft.

Vanaf het begin doordacht ontworpen

Aan alles gedacht

Als echt familiemens past Dethleffs zijn rollende huis aan de wensen en behoeften van zijn oogappels aan. Na de geboorte van hun dochter Ursula in november 1933 wordt de kampeerauto een gezinscaravan. De uitvinder integreert zelfs een badje voor zijn dochtertje en voor de was in de bodem van het voertuig.

“Het is prachtig om zo te reizen, het ontbreekt ons aan niets, we hebben een comfortabel huis met steeds een andere achtertuin en een ander uitzicht.”

Fridel Dethleffs

De jonge start-up groeit

De vraag stijgt

Met de ongewone verschijning wekt het jonge gezin Dethleffs zoveel belangstelling, dat de eerste caravans al snel op bestelling geproduceerd worden.
De handmatige productie in een schuur op het bedrijfsterrein van zijn vader bereikt in ieder geval al snel een maximale capaciteit. In 1936 heeft Dethleffs Kampeerautobouw al zes vaste medewerkers in dienst.

De pionier in recreatievoertuigen denkt verder

Grenzeloze toewijding

De familie Dethleffs heeft het vaste voornemen om het concept caravaning steeds met nieuwigheden uit te breiden. Of het nu gaat om verre reizen of winterkamperen – de vier muren op wielen zijn altijd van de partij. En natuurlijk wordt elke korte, maar ook eens een 9000 km lange reis als waardevolle proefrit gebruikt. Zo worden kwaliteit en functionaliteit steeds persoonlijk beproefd en getoetst en vanuit de praktijk verder ontwikkeld.

Onvergetelijke momenten beleven

Het Dethleffs gevoel

De gezinsvriendelijke caravan wordt echt als een tweede thuis ervaren. Een plaats om bij elkaar te zijn, in harmonie te leven en zich goed te voelen. En een geweldige manier om dichtbij de natuur te zijn. Wat overblijft zijn onvergetelijke herinneringen. Een Dethleffs verovert een plekje in het hart van zijn bezitter en wordt: ‘een vriend van de familie’.

Steeds bij de tijd

Steeds in beweging

Tot op de dag van vandaag vormt het thema vriendschap & familie de kern van het merk Dethleffs, dit zit echt in het DNA van Dethleffs. Ook de pioniersgeest van vroeger zetten we voort. Op elk moment, in elk nieuw voertuig. Goede reis!

“Arist Dethleffs heeft een idee omgevormd tot een beweging. Zijn pioniersgeest leeft in Dethleffs voort en heeft al miljoenen mensen geïnspireerd.”